انواع تار را بشناسید
تار یکی از محبوبترین و قدیمیترین سازهای ایرانی است و طرفداران زیادی در بین علاقمندان به موسیقی دارد. ساز تار را بر اساس برند شخص سازنده، منطقه جغرافیایی و ساختار آن به انواع مختلفی تقسیمبندی میکنند. از آنجایی که تنوع در بازار ساز تار زیاد است، بهتر است انواع تار را خوب بشناسید تا در هنگام خرید سردرگم نشوید. بنابراین ما در این مقاله قصد داریم درباره انواع تار صحبت کنیم تا شما را در این امر یاری دهیم.
انواع تار از نظر سطح مهارت نوازندگی
بطور کلی تار را از نظر سطح مهارت نوازندگی به سه نوع مشقی، معمولی و حرفهای تقسیم میکنند.
تار مشقی
تار مشقی یکی از انواع تار است که کیفیت ساخت بالایی ندارد و صرفا جهت شروع نوازندگی از آن استفاده میکنند. این نوع تار، همان تاری است که گاها در کنار خیابانها برای فروش میگذارند. تار مشقی برای کسانی که در ابتدای راه یادگیری میباشند و یا در انتخاب ساز خود تردید دارند و نمیخواهند با ساز گرانی شروع کنند، توصیه میشود. اما اگر میخواهید تار را حرفهای ادامه دهید بهتر است بعد از مدتی کیفیت ساز خود را ارتقا دهید.
تار معمولی
کیفیت ساخت و اجزای تار معمولی نسبت به تار مشقی بالاتر و بهتر است. این ساز مناسب افراد تازهکاری است که از انتخاب ساز خود مطمئن هستند و مسیر یادگیری تار را با جدیت دنبال میکنند. تار معمولی را میتوانید برای انجام تمرینات روزانه و اجراهای کوچک مورد استفاده قرار داد.
تار حرفهای
ساز تار در سطح حرفهای معمولا مناسب اساتید و نوازندگان با سطح مهارت نوازندگی بسیار بالا میباشد. کیفیت متریال سازنده این تار بسیار بالا است و در ساخت آن به تمام جزییات اهمیت داده میشود. این نوع تار از استانداردهای معتبری برخوردار است که بر روی کیفیت و شفافیت صدای آن بسیار تاثیرگذار است.
انواع تار از نظر ساختار و منطقه جغرافیایی
تار ایرانی
یکی از رایجترین انواع تار در موسیقی سنتی، تار ایرانی است. این نوع تار دارای دو کاسه طنینی بزرگ و کوچک است که از چوب توت ساخته میشوند. تار ایرانی دارای دسته، سرپنجه، گوشی کوک و 6 عدد سیم میباشد که آنها را به صورت جفتی کوک میکنند. بر روی دسته این تار 28 عدد دستان بسته میشود که معمولا از جنس روده گوسفند میباشند. این نوع تار در بین علاقهمندان به به این ساز بسیار محبوب است و صدایی بسیار گرم و دلنشین دارد.
تار آذربایجانی یا تار قفقازی
تار آذربایجانی یکی از انواع تار است که بیشتر در قفقاز نواخته میشود. یک سری تفاوت بین تار ایرانی و تار آذربایجانی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
- تار قفقازی نسبت به تار ایرانی دارای کاسه کوچکتری است و حجم آن نیز کمتر میباشد. همچنین از نظر ظاهری نیز کاسه این دو نوع تار با یکدیگر کمی متفاوت است.
- تار آذربایجانی دارای 11 عدد سیم است.
- دسته و کوک متفاوت از دیگر تفاوتهای تار ایرانی و آذربایجانی است.
- در تار آذربایجانی شکل سرپنجه، خرک و مضراب متفاوت میباشد.
- همچنین تعداد دستان و فواصل آنها بر روی دسته در تار آذربایجانی فرق میکند.
تغییراتی که در تار قفقازی نسبت به تار ایرانی به وجود آمد، باعث شد تا وزن آن سبکتر شود. بنابراین نوازندگان برای نواختن تار آذربایجانی میتوانند به راحتی آن را بر روی سینه خود قرار دهند.
تار اصفهان
تار اصفهان یکی دیگر از انواع تار است که جزییات ساختار آن با ساز ایرانی متفاوت است. این تفاوتها در ساخت باعث ایجاد صدایی خاص و متمایز از تار معمولی شده است. نوازندگان برای نواختن سبکهای خاص موسیقی ایرانی از جمله سبک اصفهان از این تار استفاده میکنند.
انواع برندهای تار بر اساس نام سازنده
تار شهنواز
یکی از بهترین برندهای تار ایرانی، تار شهنواز میباشد. جنس چوب آن از درخت توت است. به همین دلیل تار شهنواز دارای کیفیت بالا و قیمت مناسبی است. قسمت دسته یکی از مهمترین بخشهای تار است که کیفیت آن بسیار مهم میباشد. بنابراین در برند شهنواز دسته تار را از جنس چوب گردو که دارای مقاومت بالایی است میسازند.
تار شهرام کلهر
از دیگر برندهای محبوب بین نوازندگان تار، برند تار شهرام کلهر میباشد. بسیاری از نوازندگان بنام موسیقی ایرانی نیز از این برند استفاده میکنند. در ساخت این ساز از استانداردهای بالایی بهره میگیرند و دارای کیفیت بسیار خوبی است. دسته این تار بسیار خوشدست است و دارای شیطانک و سیمگیر حرفهای میباشد. تار شهرام کلهر از نظر ظاهری نیز زیبا و بسیار خوشرنگ است.
برند تار آریامهر سه مهر
تار آریامهر سه مهر یکی دیگر از انواع تار است که در بین نوازندگان تار بسیار پرطرفدار میباشد. جنس کاسه این تار از چوب توت و جنس دسته آن از چوب گردو است. روی دسته تار آریامهر از استخوان مصنوعی کار میکنند که همین امر کیفیت و مقاومت دسته تار را بالا میبرد.
کلام آخر
همانطور که دانستید ساز تار دارای تنوع زیادی در ساخت و کیفیت میباشد. بنابراین ما در این مقاله به معرفی انواع تار و نحوه دستهبندی آنها پرداختیم تا در هنگام خرید، بتوانید ساز مناسب خود را با توجه به علاقه و سطح مهارت نوازندگیتان انتخاب کنید. درست است که داشتن یک ساز خوب و با صدایی مطلوب اولین قدم در راه یادگیری تار است، اما بدون همراهی استادی توانا و حرفهای تبدیل شدن به یک نوازنده ماهر امکانپذیر نمیباشد. بنابراین اگر به ساز تار علاقهمند هستید میتوانید به مجموعه سه لا چنگ بپیوندید و در کنار مدرسین مجرب مجموعه ما به یادگیری این ساز محبوب و خوشصدا بپردازید.
اساتید مجموعه سه لا چنگ بهترین اساتید آموزش تار آنلاین از سراسر کشور میباشند و در امر آموزش مجازی بسیار توانا و باتجربه هستند. شما میتوانید با شرکت در کلاسهای آموزش تار آنلاین در هر مکانی که هستید رویای یادگیری تار را به واقعیت تبدیل کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام در کلاسها میتوانید با شماره 91015489-021 تماس حاصل نمایید و یا فرم مشاوره رایگان زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
جهت مشاوره رایگان و ثبتنام در کلاسها فرم زیر 👇 را پر کنید.