ملاک های انتخاب ساز مناسب جهت یادگیری کدامند؟
اگر یکی از علاقهمندان به یادگیری موسیقی هستید، اولین موضوعی که باید به آن اهمیت بدهید انتخاب ساز مناسب است. معیارها و ملاکهای زیادی برای انتخاب ساز مناسب وجود دارد که اگر به آنها دقت نکنید ممکن است در مسیر یادگیری موسیقی دلسرد و ناامید شوید. بنابراین مهم است که قبل از شروع موسیقی برای شناخت سازها و علاقه خودتان وقت بگذارید. ما در این مقاله قصد داریم به معرفی مهمترین ملاک های انتخاب ساز مناسب جهت یادگیری بپردازیم تا بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.
توجه به علاقه و سبک موسیقی
یکی از مهمترین و ضروریترین ملاک های انتخاب ساز مناسب جهت یادگیری توجه به علاقه میباشد. اگر در انتخاب ساز عجله کنید و طبق علایق خود سازتان را انتخاب نکنید، در مسیر یادگیری موسیقی به مشکل برخواهید خورد. در عوض اگر عاشق سازتان باشید تمام چالشها و موانع را به خوبی پشت سر میگذارید و هیچگاه دلسرد و بیانگیزه نمیشوید. مقداری از علاقه هر شخص در انتخاب ساز به سبک موسیقی که به آن گوش میدهد برمیگردد. برای مثال اگر به موسیقی محلی یا سنتی ایرانی علاقه دارید میتوانید به سراغ سازهای ایرانی مانند تار، سنتور و… بروید. اما اگر به موسیقی کلاسیک گوش میدهید میتوانید سازهایی مانند ویولن، پیانو، ترمپت و… را انتخاب کنید.
از طرفی مقداری از این علاقه به شخصیت و خلق و خوی افراد برمیگردد. ممکن است جزو آن دسته از افرادی باشید که میتواند به طور خستگی ناپذیری ساعتها به قطعات پیانو گوش فرا دهد و از آن لذت ببرد. همچنین ممکن است با شنیدن صدای سازهای بادی هیجان و انگیزه زیادی برای نواختن آنها در شما ایجاد شود. بنابراین توجه به علاقه را در انتخاب ساز مناسب برای شروع موسیقی اصلا دست کم نگیرید.
هدفتان از یادگیری ساز چیست؟
قبل از شروع یادگیری موسیقی از خودتان بپرسید که هدف شما از نواختن ساز و آموزش موسیقی چیست. آیا فقط میخواهید به یک نوازنده تبدیل شوید و یا در کنار آن میخواهید مهارت خوانندگی را نیز یاد بگیرید. اگر صدای خوبی دارید و خوانندگی نیز جزو علایق شما میباشد باید به سراغ سازهایی مانند گیتار یا پیانو بروید که بتوانند این فرصت را برای شما ایجاد کنند. سوال دیگری که باید از خودتان بپرسید این است که قصد دارید در آینده در ارکسترهای بزرگ عضو شوید و یا در جمع خانواده و دوستان بنوازید. اگر هدف شما این است که موسیقی را جدی دنبال کنید و در آینده در یک گروه موسیقی حرفهای بنوازید، ممکن است لازم باشد معیارهای متفاوتی را در نظر بگیرید. بنابراین هدف شما به عنوان یکی از ملاک های انتخاب ساز مناسب جهت یادگیری در مسیر و نحوه آموزش آن بسیار تاثیر گذار است.
امتحان کردن سازهای مختلف
همانطور که میدانید انواع مختلفی از سازهای ایرانی و کلاسیک برای یادگیری وجود دارد. این سازها به گروههای مختلفی مانند سازهای کوبهای، زهی، بادی و… تقسیم میشوند. بنابراین تنوع در انتخاب ساز بسیار زیاد است. برای اینکه سردرگم نشوید و بتوانید انتخاب درستی داشته باشید میتوانید آنها را در دست بگیرید و امتحان کنید. به یک فروشگاه موسیقی و یا یک آموزشگاه بروید و از آنها بخواهید سازهای مختلف را به شما بدهند تا امتحان کنید. سازها را در دست بگیرید و لمس کنید. سپس چند نت را هرچند غیرحرفهای بنوازید و ببینید صدای کدام ساز به دلتان مینشیند.
یک راه دیگر در انتخاب ساز مناسب این است که در گوگل صدای سازهای مختلف را جستوجو کنید و بشنوید. همچنین میتوانید در مورد آنها مطالعه نمایید و با روش نواختن و چالشهای مسیر آموزش آنها آشنا شوید.
در نظر گرفتن میزان بودجه
یکی از معیارهای انتخاب ساز مناسب جهت یادگیری توجه به بودجه و محدودیتهای مالی است. از آنجایی که قیمت سازهایهای مختلف با یکدیگر متفاوت میباشد، این نکته میتواند در انتخاب شما تاثیر زیادی بگذارد. زیرا بعضی از سازها مانند پیانو بسیار گران هستند و ممکن است علی رغم علاقهای که به این ساز دارید قادر به خرید آن نباشید. همچنین قیمت یک ساز با توجه به برند و کیفیت ساخت آن متفاوت است. علاوه بر هزینهای که خرید ساز برای شما دارد باید هزینههای آموزش را نیز در نظر بگیرید. در بعضی از سازها تعداد مدرسین محدود است و ممکن است آموزش آن هزینه بیشتری نسبت به سایر سازها داشته باشد.
توجه به محدودیتهای جسمانی و فیزیکی
همه افرادی که قصد یادگیری موسیقی را دارند دارای شرایط جسمانی یکسانی نیستند. مثلا اگر شخصی مشکل تنفسی دارد بهتر است سازهایی مانند ساکسیفون که نیازمند توان تنفسی بالایی است را انتخاب نکند. از طرفی روش نواختن سازهای مختلف نیز با یکدیگر فرق میکند. اگر نمیتوانید مدت زمان زیادی را سر پا بایستید، انتخاب سازهایی که در هنگام نواختن نیاز به ایستادن دارند برای شما مناسب نیستند. شما میبایست به تناسب بین جثه بدن و اندازه ساز انتخابی نیز دقت کنید. همچنین اندازه دستان و انگشتان نیز در نواختن برخی سازها اهمیت ویژهای دارد.
میزان یادگیری تئوری موسیقی
همانطور که میدانید ساختار و نحوه یادگیری سازها با یکدیگر متفاوت است. در این میان برای نواختن برخی سازها نیاز است که بیشتر در مورد تئوری موسیقی بدانید. در بعضی از سازها مانند سازهای کوبهای معمولا از یک خط حامل استفاده میکنند. اما برای سازهای دیگر میبایست 7 نت موسیقی را بر روی 5 خط حامل یاد بگیریم. در نواختن سازهایی مانند پیانو، هنرجوها علاوه بر کلید سل باید کلید فا را نیز بیاموزند. این تفاوتها به گستره صدایی و ساختار سازها برمیگردد و نیاز است قبل از انتخاب ساز حتما به این موارد دقت کنید.
توجه به فضایی که در آن تمرین میکنید
از دیگر معیارهایی که در انتخاب ساز مناسب باید در نظر گرفت شرایط زندگی میباشد. اینکه در یک آپارتمان کوچک در مرکز شهر زندگی میکنید و یا در خانهای ویلایی ساکن هستید در انتخاب ساز بسیار تاثیر گذار است. شاید این نکته در ابتدا مهم به نظر نیاید اما در طولانی مدت متوجه اهمیت آن خواهید شد. زیرا در یک آپارتمان با دیوارهای نازک صدای برخی سازها به راحتی به خانه همسایهها میرسد و ممکن است باعث آزار آنها گردد. همچنین بخاطر رعایت حقوق همسایگان نمیتوانید در ساعات استراحت که شاید تنها وقت آزاد شما باشد به تمرین ساز بپردازید. این دغدغه انرژی زیادی از شخص میگیرد و باعث عدم تمرکز بر روی یادگیری میشود. بنابراین در چنین شرایطی انتخاب سازهایی که صدای بسیار بلندی دارند مناسب نمیباشد.
در نظر گرفتن محدودیت زمانی
یکی دیگر از ملاک های انتخاب ساز مناسب جهت یادگیری در نظر گرفتن محدودیتهای زمانی میباشد. اینکه شما چقدر وقت آزاد دارید، آیا در حال تحصیل و یا کار کردن هستید، همگی در انتخاب ساز مناسب تاثیرگذار است. برای یادگیری یک سری از سازها نیاز است که وقت بیشتری بگذارید و اصطلاحا یادگیری آنها سختتر است. البته یادگیری هر سازی و تبدیل شدن به یک نوازنده توانا مستلزم این است که زمان زیادی را برای آموزش آن صرف کنید. به طور متوسط حدود 5 سال زمان میبرد تا در نواختن یک ساز مهارت پیدا کنید.
اما سازهایی نیز هستند که بتوان با دو سال تمرین آنها را به خوبی نواخت. مثلا برای یادگیری سازهایی مانند پیانو و ویولن باید زمان طولانیتری را با جدیت تمرین کنید تا در آینده به نتیجه مطلوب برسید. در عوض با انتخاب سازهایی مانند سه تار و گیتار در سبک پاپ زودتر میتوانید در نواختن ساز پیشرفت کنید. در هر صورت فراموش نکنید که برای اینکه به یک نوازنده ماهر تبدیل شوید، باید روزانه تمرین کنید و در یادگیری آن صبور باشید.
قابلیت تکنوازی و گروهنوازی
هر سازی قابلیتهای خاص خود را دارد. برخی سازها برای تکنوازی مناسبتر هستند و برخی دیگر برای همنوازی ساخته شدهاند. یک سری از سازها مانند ویولن، ترمپت، گیتار قابلیت نواختن در هر دو حالت را دارند. ولی اینکه کدام نوع ساز را انتخاب میکنید بستگی به چشمانداز آینده شما از جایگاه هنریتان دارد. آیا میخواهید خودتان با تکنوازی مجلس را اداره کنید؟ آیا تصور میکنید که به عنوان یک تکنواز در یک ارکستر بزرگ هستید و یا در یک گروه مینوازید؟ بنابراین قبل از خرید ساز باید این سوالات را از خودتان بپرسید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
قابل حمل و نقل بودن ساز
یکی دیگر از ملاک های انتخاب ساز مناسب جهت یادگیری قابلیت حمل و نقل آن است. بعضی از افراد دوست دارند سازشان را به هر کجا که میروند با خود ببرند. ممکن است به یک مهمانی بروید و دلتان بخواهد در جمع دوستان و خانواده ساز بنوازید و یا وقتی به مسافرت میروید سازتان را نیز با خود ببرید. بنابراین قابل حمل و نقل بودن ساز میتواند یکی دیگر از ملاک های انتخاب ساز مناسب جهت یادگیری باشد. سازهایی مانند فلوت، ویولن، سه تار، ساز دهنی و موارد مشابه را به راحتی میتوانید حمل کنید اما سازهایی مانند پیانو، درامز، چنگ و… را به دلیل بزرگی و سنگینی نمیتوانید همیشه همراه خود داشته باشید.
کلام آخر
همانطور که دانستید سازهای مختلف تفاوتهای زیادی در ساختار، روش یادگیری، مدت زمان لازم برای نواختن و… با یکدیگر دارند. به همین دلیل نیاز است که در هنگام انتخاب ساز معیارهای زیادی را در نظر بگیرید. ما در این مقاله تلاش کردیم شما را با ملاک های انتخاب ساز مناسب جهت یادگیری آشنا کنیم تا شما را در این امر یاری دهیم. بعد از اینکه ساز خود را با توجه به معیارهای ذکر شده در نظر گرفتید، نوبت به انتخاب استاد میرسد.
قطعا میدانید که تنها انتخاب یک ساز مناسب تضمین کننده موفقیت شما در موسیقی نیست. داشتن یک استاد ماهر و باتجربه در کنار ساز مناسب کلید پیشرفت شما میباشد. در مجموعه سه لا چنگ بهترین و حرفهایترین اساتید آموزش آنلاین موسیقی از سراسر کشور حضور دارند و دلسوزانه شما را در مسیر یادگیری ساز مورد علاقهتان کمک میکنند. بنابراین اگر دغدغه انتخاب استاد را دارید، کافی است در وبسایت ما ثبتنام کنید تا بتوانید با مدرسین ما ارتباط بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبتنام در کلاسها میتوانید با شماره 91098925-021 تماس حاصل نمایید و یا فرم مشاوره رایگان زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
جهت مشاوره رایگان و ثبتنام در کلاسها فرم زیر 👇 را پر کنید.