آشنایی با پرده های سه تار و جایگاه نت‌ها بر روی دسته آن

آشنایی با پرده های سه تار و جایگاه نت‌ها بر روی دسته آن

یکی از مراحل بسیار مهم در مسیر یادگیری سه تار آشنایی با پرده‌بندی آن می‌باشد. شناخت پرده های سه تار یکی از چالش‌های بزرگ برای هنرجویان مبتدی است. همانطور که می‌دانید برای نواختن نت‌های مختلف، هنرجو می‌بایست جایگاه تمام آنها را بر روی دسته سه تار بداند تا بتواند قطعات را بنوازد. بنابراین ما سعی کردیم در این مقاله مطالب مفیدی را برای آشنایی با پرده های سه تار برای شما توضیح دهیم.

پرده سه تار چیست؟

پرده یکی از اجزای ساز سه تار و همان قسمت‌های برجسته بر روی دسته آن می‌باشد. جنس پرده سه تار معمولا از روده حیوانات، ابریشم و یا الیاف پلیمری است که بصورت سه لایی یا چهار لایی بر روی دسته بسته می‌شوند. کار پرده این است که فواصل موسیقایی را بر روی دسته ساز تقسیم‌بندی کند. تعداد پرده‌ها در ساز سه تار 26 عدد می‌باشد. هر پرده محل انگشت‌گذاری یک نت خاص است که در کوک‌های مختلف، نت‌های متفاوتی را به صدا در می‌آورد. در این مقاله ما به آشنایی با پرده‌بندی سه تار در کوک اصلی آن یعنی «دو-سل-دو-دو» می‌پردازیم.

جایگاه و نام پرده‌ها بر روی دسته سه تار

همانطور که گفتیم برای جلوگیری از سردرگمی هنرجویان، ما از کوک اصلی سه تار برای شناخت پرده‌بندی آن استفاده می‌کنیم. سه تار دارای 4 سیم است که در کوک اصلی به ترتیب سیم اول «سیم دو»، سیم دوم «سیم سل» و سیم‌های سوم و چهارم نیز بر روی نت «دو» کوک می‌شوند. البته کوک‌های دیگری نیز برای سه تار وجود دارد. شما با یادگیری پرده‌های سه تار در کوک اصلی، به راحتی می‌توانید به نحوه کوک کردن سه تار در دستگاه‌های مختلف نیز مسلط شوید. در ادامه جدول‌هایی را جهت آشنایی با پرده های سه تار برای شما آماده کرده‌ایم که نام نت‌ها را بر روی دسته سه تار از بالا تا پایین مشخص می‌کند.

نحوه قرارگیری پرده‌ها بر روی دسته

در ساز سه تار پرده‌ها را به صورت عرضی بر روی دسته سه تار می‌بندند. این پرده‌ها متحرک هستند و به راحتی جابه‌جا می‌شوند. این قابلیت این امکان را به نوازنده می‌دهد که فاصله بین آنها را تنظیم کند تا صدای نت‌ها به درستی شنیده شود. پرده‌ها توسط گره‌های محکم به دسته ساز بسته می‌شوند.

نام پرده‌های سه تار بر روی سیم اول

در کوک اصلی سه تار همانطور که گفتیم سیم اول را روی نت دو کوک می‌کنند. اگر مرحله نت‌خوانی سه تار را به خوبی پشت سر گذاشته باشید، می‌دانید که نت بعد از «دو»، نت «ر» می‌باشد. بنابراین باید از اولین پرده بعد از شیطانک صدای نت «ر کٌرٌن» را بشنوید. جهت آموزش و آشنایی با پرده های سه تار در جدول زیر نام آنها را از بالا به پایین دسته و بر روی سیم اول برایتان نوشته‌ایم.

پرده بندی سه تار-سیم اول

نام پرده‌های سه تار بر روی سیم دوم

طبق کوک اصلی سه تار، سیم دوم را بر روی نت سل کوک می‌کنند. از آنجایی که نت بعد از «سل»، نت «دو» می‌باشد باید صدایی که از پرده اول بعد از شیطانک می‌شنوید صدای نت «لا» باشد. همانند سیم اول در جدول زیر می‌توانید جایگاه نت‌ها را بر روی پرده‌های سه تار در سیم دوم یاد بگیرید.

آشنایی با پرده های سه تار-سیم دوم

از آنجایی که سیم‌های سوم و چهارم همانند سیم اول بر روی نت «دو» تنظیم می‌شوند، نام پرده‌ها  نیز بر روی دسته ساز برای این سیم‌ها مانند سیم اول می‌باشد.

چطور به پرده‌های سه تار مسلط شویم؟

هر مرحله از یادگیری سه تار نیازمند تلاش و پشتکار فراوان می‌باشد. یادگیری و آشنایی با پرده های سه تار نیز به تجربه و تمرین مستمر نیاز دارد. بنابراین در اثر تمرین روزانه کم‌کم شاهد رشد و پیشرفت خود در این زمینه خواهید بود و جای نت‌ها بر روی دسته سه تار را بدون فکر کردن تشخیص می‌دهید. شما می‌توانید با تمرین، پرده‌ها را از بالا به پایین از روی جداول مقاله برای خود بخوانید و بنوازید تا کم‌کم در ذهنتان نقش ببندند.

کلام آخر

همانطور که دانستید بدون یادگیری پرده‌های سه تار و جایگاه نت‌ها بر روی دسته آن قادر به نواختن قطعات نخواهید بود. بنابراین مهم است که برای این مرحله از یادگیری صبر و حوصله زیادی به خرج دهید. ما با جدول‌هایی که تهیه کردیم سعی داریم شما را در مسیر یادگیری جایگاه نت‌ها بر روی دسته سه تار یاری دهیم. در مرحله آشنایی با پرده های سه تار یک استاد توانا و تمرین‌های کاربردی می‌تواند بسیار به شما کمک کند.

بنابراین اگر به دنبال یک استاد حرفه‌ای هستید کافی است در مجموعه سه لا چنگ ثبت‌نام کنید. شما می‌توانید با پیوستن به جمع هنرجویان ما، به بهترین اساتید آموزش سه تار آنلاین از کل کشور دسترسی داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در کلاس آنلاین سه تار می‌توانید با شماره  91098925-021 تماس حاصل نمایید و یا فرم مشاوره رایگان زیر را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.

جهت مشاوره رایگان و ثبت‌نام در کلاس‌ها فرم زیر 👇 را پر کنید.

دیدگاه‌ها ۰